Hero image skin

Blog

Vraag: wat is het verschil tussen top-, hart- en basisnoten?

Noten in parfums kun je het best vergelijken met noten in de muziek. Een noot is een geur die in het parfum de boventoon voert. Top-, hart- en basisnoten vormen samen een 'akkoord'. Het onderscheid tussen noten wordt gemaakt op basis van hun volatiliteit. Volatiliteit zegt iets over de snelheid waarmee een geur vervliegt.

Door de combinatie van top-, hart- en basisnoten ontstaat een geur met verschillende lagen. Topnoten zijn de lichtste en vluchtigste geuren. Ze zijn dominant wanneer je een parfumfles opent en het parfum aanbrengt, maar binnen een half uur zijn deze geuren vervlogen. Typische topnoten zijn citrus-achtige, kruidige en aromatische tonen. Terwijl de topnoten vervagen, bloeien de hartnoten op. Hartnoten zijn de geuren die opkomen nadat de topnoten grotendeels verdwenen zijn. Hartnoten vormen de kern van de parfum-compositie. Vrijwel alle bloemengeuren zijn hartnoten.

image
image

De hartnoten worden geaccentueerd en gefixeerd door de basisnoten, de noten die alle andere ingrediënten verbinden. Zij zorgen voor de herinnering aan de geur, want ze vervliegen langzaam. Basisnoten kunnen een paar uur op de huid blijven en zelfs een paar dagen op kleding. Basisnoten bevatten meestal houtachtige en poederachtige tonen of akkoorden.

Een parfum bestaat vaak uit honderden parfumnoten, alleen de belangrijkste noten in een parfum worden door de parfummerken vermeld. Hierbij zijn de basisnoten bepalend voor de houdbaarheid van een parfum op de huid. Hoe meer basisnoten een parfum bevat in verhouding met de topnoten en hartnoten, hoe langer de 'houdbaarheid'. Bij Parfumado zijn de parfums ingedeeld op hoofd-akkoorden. Dit zijn de noten die het meest dominant aanwezig zijn in een parfum.

Door het testen van veel verschillende parfums, zul je erachter komen welke geurnoten door jou het meest geliefd zijn en kom je sneller tot parfums waar je echt van gaat houden. Toch nog moeite met kiezen? Stuur een mail naar contact@parfumado.com of chat met ons via de site, onze experts helpen je graag!