Verschillende geurvarianten: van parfum tot eau fraiche

Hoe zit dat nou precies in elkaar? De geur van het ene parfum blijft veel langer hangen dan van de ander. Je hebt misschien wel eens de namen Eau de Parfum en Eau de Toilette voorbij horen komen. Maar wat zijn nou de verschillen tussen deze twee. Het verschil heeft te maken met de concentratie van een parfum. Graag leggen we uit wat hier precies mee bedoeld wordt.

Parfum

Echte parfum, ook wel bekend als “extrait de parfum” of “elixer”, is het meest prestigieuze en luxueuze parfum met de hoogste concentratie. Een parfum kan 15-40% aromatische bestanddelen bevatten. Een dergelijke concentratie biedt een lange draagtijd, maar kan ook enorm overweldigend zijn. De regel “less is more” geldt hier dus zeker.

Eau de Parfum (EDP)

Deze klasse is geschikter voor alledaags gebruik, omdat deze niet zo overdadig, zwaar en duur is als echte parfum. Daarbij wordt de huid alsnog ruim 8 uur lang van een heerlijke geur voorzien. Je vindt tussen de 20-25% aromatische bestanddelen in Eau de Parfum.

Eau de Toilette (EDT)

Deze klasse bevat tussen de 15-20% aromatische bestanddelen. Meestal is het een verdunde versie van Eau de Parfum, waardoor het een stuk goedkoper is en ongeveer 4 uur lang blijft zitten.

Eau de cologne (EDC)

Eau de Cologne was oorspronkelijk een parfum genaamd “Kölnisch Wasser”, gecreëerd in 1709 in Keulen, Duitsland door Giovanni Maria Farina. De term “Cologne” werd later ook gebruikt om te verwijzen naar geuren van een parfumlijn met de laagste concentraties. Tegenwoordig wordt de term ook misleidend gebruikt om geuren voor mannen te omschrijven. Desalniettemin is Eau de Cologne een industriestandaard geworden en verwijst naar geuren met een concentratie tussen 3-8%.

Eau Fraiche

Deze worden “nevels” genoemd en omvatten minder dan 3% aromatische bestanddelen en worden verdund in water. Dit maakt ze anders dan een traditionele aftershave voor mannen, die worden namelijk verdund in alcohol om wondjes schoon te maken.

Bron: Beauty by Babs