Hero image skin

Blog

Parfumado: hoe het allemaal begon

Zoals je misschien al weet, wordt Parfumado gerund door mijzelf (Martijn) en mijn zus Floor. Zoals de meeste jonge bedrijven, staan ​​wij mede-oprichters nog steeds centraal in alles wat we doen. Van nieuwe productlanceringen tot advertentiecampagnes, we zijn niet bang om onze handen vuil te maken. Dat is tenslotte de reden waarom we ons eigen bedrijf zijn begonnen!

Vaak gaat het oorsprongsverhaal van een bedrijf in de loop der tijd verloren of wordt het opnieuw uitgevonden. Om te voorkomen dat dit gebeurt, neem ik graag de tijd om uit te leggen hoe Parfumado precies is ontstaan.

In tegenstelling tot mijn grote zus Floor, straalde ik weinig handelsgeest uit. Ik kan me nog goed herinneren dat mijn moeder tegen me zei: “Je bent beslist niet het type om ondernemer te worden; je hebt nog nooit iets aan iemand verkocht.”

Floor daarentegen genoot al van jongs af aan van onderhandelen en greep daar elke kans voor aan. Toen ze jonger was, deed ze vaak een 'heitje voor karweitje'. Ze klopte bij de buren aan en bood aan om allerlei klusjes te doen voor wat extra zakgeld. Dit soort initiatieven zitten tegenwoordig diepgeworteld in het karakter van mijn zus en is inmiddels ook een kenmerk geworden van ons bedrijf.

Mijn eerste stap richting Parfumado kwam nadat ik mijn universitaire studie had afgerond. In deze periode klom Floor al hoog op de corporate ladder bij een van Nederlands grootste retailers. Samen met parfumexpert Yvo van Regteren Altena bouwde ik aan zijn merk YVRA (beschikbaar in onze collectie). Deze ervaring stelde me bloot aan de wereld van parfum en ik was meteen verkocht.

Het was op dit moment dat ik voor het eerst een aantal tekortkomingen in de industrie opmerkte. Er was naar mijn mening een gebrek aan digitale innovatie binnen de parfumwereld. Terwijl ik nog achter een YVRA-bureau werkte, begon ik mijn ideeën te schetsen. Tijdens dit proces hielpen Floor en mijn andere zussen bij het brainstormen. Ze kwamen met de namen Scent Supply, Scent Collective en Fragrance Family. Uiteindelijk kozen we voor Parfumado. 'Parfum' spreekt voor zich en de kleine toevoeging van  'ado' maakt dat het lekkerder klinkt!

Ik had nu het idee, de naam en de goedkeuring van Yvo, maar vooral de steun van mijn grote zussen was een grote motivatie. Ik kon niet anders dan beginnen met het uitvoeren!

Zoals men vaak doet als je begint met ondernemen, heb ik de eerste maanden bijna alles zelf gedaan met behulp van een of twee stagiaires. Gelukkig kreeg ik het binnen een half jaar te druk om alles alleen te doen en sloot Floor zich bij mij aan.

image
image

Zoals je misschien al door hebt, neem ik de mening van Floor heel serieus. Met haar aanvullende corporate knowhow was zij voor mij een voor de hand liggende medeoprichter. Voordat ze zich fulltime inzette, gingen we een samenwerking aan op interim-basis. Deze tussentijdse fase duurde slechts een paar weken voordat zij en ik samen besloten om all-in te gaan.

Dus nu had ik de naam, het idee, de goedkeuring en een klein team, inclusief een mede-oprichter. Maar zoals alle ondernemers weten, is een bedrijf pas compleet als je je eerste doorbraak moment hebt.

We hebben inmiddels het geluk om te zeggen dat het moeilijk is om er slechts één uit te kiezen. We hebben zoveel 'pinch me'-momenten mee mogen maken tijdens deze geurige reis. Het bereiken van 100 nieuwe abonnees per dag was enorm, en dat gold ook voor onze eerste samenwerkingen met beroemdheden.

Floor, ik en ons team zijn er echter van overtuigd dat onze beste momenten nog moeten komen!