Hero image skin

Blog

Parfum ingrediënten: A tot Z lijst

Hoe goed ken jij je parfum bestanddelen? Het is oké als het antwoord 'helemaal niet goed' is. Wij hebben daarom een lijst gemaakt met de uitleg van vaak gebruikte ingrediënten in parfum. Wil je meer weten over de samenstelling van parfum? Lees hier meer.


Aldehyde

Als je een aldehyde puur onder je neus zou houden is het moeilijk te plaatsen wat je ruikt. Je hebt geen referentiekader dat je aan bestaande geuren uit bijvoorbeeld de natuur doen denken. Er bestaan veel verschillende aldehydes met ook uiteenlopende profielen. De meeste hebben een erg sterke geur met een licht vettig waxy karakter met een ijle haast metalige twist. Andere aldehydes kunnen ook een citrus, mandarijnachtige geur of een rozig akkoord verspreiden.


Amber

Een zware, volle, poederachtige, warme geurnoot. Amberolie komt van de Baltische barnsteen.


Ambergris

Een potvisafscheiding met een zoete, houtachtige geur. Meestal synthetisch geproduceerd, omdat de verkoop van barnsteen in veel landen illegaal is.


Ambrette

De olie verkregen uit ambrettezaden - die afkomstig zijn van hibiscus - heeft een muskachtige geur. Gewoonlijk wordt ambrette gebruikt als vervanging voor echte musk.


Amyris

Een wit bloeiende struik of boom gevonden in Haïti en Zuid-Amerika. Vaak gebruikt als een goedkoper alternatief voor sandelhout.


Balsemachtig

Geur eigenschappen die associaties oproepen met wierook, benzoïne, dennenwoud, hars, jeneverbes, terpentine, enzovoort.


Benzoïne

Een balsamico hars van de Styrax-boom. Het is warme, zoete geur en het ruikt ook een beetje naar vanille. Naast deze geur heeft het ook een poederige, melkachtige en kruidige tonen. In de parfumerie gebruik je ook wel het woord balsemachtig om dit te omschrijven.


Bergamot

De pittige olie die tot uitdrukking komt uit de (niet-eetbare) bergamot-sinaasappel, die voornamelijk in Italië wordt verbouwd.


Calone

Een aromatische chemische stof die een "zeebriesje" of een maritieme noot aan geuren toevoegt.


Cashmeran

Een synthetisch aldehyde met een kruidige, amberachtige, muskachtige, bloemige geur. Gebruikt om de fluweelachtige geur of het "gevoel" van kasjmier op te roepen.


Castoreum

Een dierlijke uitscheiding van de bever, gebruikt om een ​​leerachtige geur aan een parfum te geven. Vaak synthetisch gereproduceerd.


Citroen

De schil van de vrucht van deze boom wordt gebruikt om citrusgeur tonen te creëren.


Civet

Musk geproduceerd door een klier van de staart van de Afrikaanse civetkat. Van pure civet wordt gezegd dat het een sterke, onaangename geur heeft, maar in kleine hoeveelheden wordt het vaak gebruikt om diepte en warmte aan een geur toe te voegen.


Cumarine

Een veelgebruikte parfum samenstelling die naar vanille ruikt. Meestal afgeleid van de tonkaboon (zie hieronder), maar ook te vinden in lavendel, sweetgrass en andere planten.


Frangipani

Een geurige tropische bloem, ook bekend als "West-Indische jasmijn."


Fruitig

Fruitige noten zijn zéér populair in de floraal- fruitige categorie van het nieuwe millennium, terwijl perzik en pruim belangrijke componenten waren als basis voor de klassieke parfumeurs, die in veel van de iconische geuren uit de eerste helft van de 20e eeuw zijn gebruikt.


Galbanum

Een gomhars die een groene, plantachtige geur verspreidt. Het ruikt kruidig, groen met een ondertoon van selderij en dennen


Groen

Met de term "groene noten" verwijzen we naar noten van bladeren en vers gemaaide grassen, die een pikante kwaliteit uitstralen. In deze indeling vinden we een aantal klassieke prikkelende essences, zoals galbanum, dat eigenlijk een hars van een hoge grassoort is met een verkwikkend, doordringend bitter groen geurprofiel.


Guaiac Wood

Hout van een harsachtige Zuid-Amerikaanse boom, waarvan de olie in de parfumerie wordt gebruikt.


Hedione

Een aroma-verbinding met een zacht, stralend jasmijn aroma.


Heliotroop

Bloemen van de familie heliotropium, die een sterke, zoete vanille-achtige geur hebben met ondertonen van amandel.


Houtachtig

Parfumeurs hebben een fantastisch palet van houtachtige elementen om in hun creaties te weven: Warm, mysterieus sandelhout, droger en scherper cederhout, agarhout (ook bekend als Oud), Guaiac hout (pokhout) evenals vetiver en patchouli. Deze laatste twee zijn geen houtsoorten, het zijn respectievelijk wortels en bladeren, maar dat zou je niet denken, vanwege hun intens aardse, houtachtige karakter. De toevoeging van specerijen, fruitige noten of kruiden geeft een draai aan houtachtige geuren. Harsachtige en zwoele exotische soorten gaan meestal gepaard met aromatische en citrusachtige noten. Dus als je van houtachtige parfums houdt, verken dan ook de andere leden van deze familie. Veel heren- , aanzienlijk veel gedeelde-(unisex), maar ook damesgeuren behoren tot de houtachtige familie.


Indool

Een chemische verbinding die bij lage concentraties bloemig ruikt, maar bij hoge concentraties fecaal. Veel gebruikt in parfumerie.


Iso-E-Super

Een chemisch aroma beschreven als een zachte, houtachtige, amberachtige toon met een fluweelachtige sensatie. Gebruikt om parfums volheid te geven. Iso-E-Super wordt onder andere gebruikt in het populaire parfum Molecule 01 van Escentric Molecules

Hero image skin

Molecule 01Escentric Molecules


Jasmijn

Een bloem die veel wordt gebruikt in de parfumerie. Jasmine is een van de duurste parfum bestanddelen ter wereld.


Kokos

Dankzij de geur van kokosnoot kun je elke dag van het jaar terugkeren naar je zomer herinneringen. De exotische geur van kokos zorgt voor een goede stemming en een gevoel van ontspanning. Fijne en boeiende zoete tonen krijgen ook heel snel de aandacht van je omgeving.


Labdanum

Een aromatische gom uit de rockrose-struik. Van de zoete houtachtige geur wordt gezegd dat deze ambergris nabootst (zie hierboven), en kan ook worden gebruikt om een ​​leerachtige noot te geven.


Leer

Stoer en sexy, of juist zacht en soepel: een leer akkoord in een parfum geeft altijd een bijzondere touch. Russische leer, suede, de binnenkant van een lederen tas, een oude Chesterfield: rijke associaties om van te genieten.


Lelietje-van-dalen

Een van de drie meest gebruikte bloemen in de parfumerie. In tegenstelling tot jasmijn en roos, meestal synthetisch geproduceerd.


Lis wortel

Afgeleid van de irisplant. Heeft een bloemig, zwaar en houtachtig aroma. Lis ook wel orris wortel genoemd is zeer zeldzaam.


Monoi

Gardenia (tiare) bloemblaadjes gemacereerd in kokosolie. Soms ook wel Monoï de Tahiti genoemd.


Muskus

Natuurlijke musk komt uit de klieren van het muskushert. Maar de overgrote meerderheid van musk die tegenwoordig in de wereld wordt geproduceerd en verkocht, is synthetisch. Dit is een goede zaak, aangezien musk wordt gevonden in bijna elke mannen parfum en cologne. Natuurlijke musk ook een van de duurste parfum bestanddelen.


Mirre

Een gomhars geproduceerd uit een struik gevonden in Arabië en Oost-Afrika. Het wordt gewonnen uit een struik, met de naam Commiphora. Mirre ruikt warm, amberachtig, aromatisch, harsig, balsamisch en sensueel. Soms met een rokerig en stroperig karakter.


Narcissus

De witte bloemen van deze boom worden veelvuldig gebruikt in de Franse parfum productie.


Neroli

Een citrusolie gedistilleerd uit de bloesems van de zoete of bittere sinaasappelboom. De Italiaanse term voor neroli is zagara.


Eikenmos

Afgeleid van een korstmos dat groeit op eiken. Geprezen om zijn aroma, dat eerst zwaar en oosters is, en vervolgens verfijnd en aards wordt wanneer het wordt gedroogd, waardoor het doet denken aan schors, kust en gebladerte.


Opopanax

Een kruid dat groeit in het Midden-Oosten, Noord-Afrika en de Middellandse Zee, ook bekend als zoete mirre. De hars produceert een geur vergelijkbaar met die van balsem of lavendel.


Osmanthus

Een bloeiende boom afkomstig uit China, gewaardeerd om zijn delicate fruitige abrikozenaroma.


Oud (Oudh)

Oudh is een fascinerende houtsoort en wordt gewonnen uit de tropische boom Aquilaria. Omdat de Aquilaria boom zeldzaam is en het proces van harsvorming en de oogst daarvan zo complex is, is Oudh één van de meest kostbare parfum grondstoffen ter wereld. De meest gebruikte naam is de Arabische naam Oudh of Oud (spreek je uit als ‘oed’). In het Nederlands wordt de term adelaarshout ook gebruikt.


Ozon

Een moderne, synthetische noot bedoeld om de geur van petrichor of frisse lucht na een onweersbui na te bootsen.


Patchouli

Een bossige struik oorspronkelijk uit Maleisië en India. Het ruikt houtachtig, naar natte aarde en groene bladeren. Het heeft een donker karakter en geeft parfums diepte en sensualiteit. Patchouli reageert heel sterk op andere ingrediënten. Als je het mengt met bijvoorbeeld vanille krijgt het parfum een oriëntaals karakter, iets warms en romigs.


Roos

Een van de belangrijkste bloem tonen die in de parfumerie wordt gebruikt. Rose is, schokkend, ook een van de duurdere parfums bestanddelen. Benieuwd naar de 5 duurste parfum ingrediënten ter wereld? Klik hier.


Rose de Mai

De traditionele naam gegeven aan Rose Absolute (etherische olie van rozen) geproduceerd door oplosmiddelen en vervolgens alcohol extractie.


Sandelhout

Een olie van de Indiase sandelboom. Een van de oudste maar ook bekendste parfum bestanddelen, vaak gebruikt als basisnoot.


Scharlei

De olie van dit kruid ruikt zoet tot bitter zoet, met nuances van barnsteen, hooi en tabak.


Tonkaboon

Afgeleid van een plant afkomstig uit Brazilië. Het heeft een aroma van vanille, maar met een sterke hint van kaneel, kruidnagel en amandelen. Gebruikt als een goedkoper alternatief voor vanille, hoewel het op zichzelf ook heel populair is geworden.


Tuberoos

Tuberoos is een prachtige bloem die ontzettend sterk en specifiek ruikt. Je houdt er van of niet, het is letterlijk 'love or hate'. In de natuur zie je vaak dat witte bloemen sterk ruiken. Ze kunnen de bijen en vlinders niet met hun kleur lokken, des te meer met hun geur! Tuberose ruikt voluptueus bloemig, exotisch, gardenia-achtig, weelderig vol, crèmig, honingachtig, soms groen en kan een dierlijk accent hebben (door de hoge concentratie indol). Theatraal en dramatisch in optima forma!


Vanille

Afgeleid van de zaad Pod van de vanille orchidee. Zeer geurig, populair en duur om te produceren. De meeste vanille in parfums en aroma’s is nu synthetisch en bestaat vaak uit voornamelijk vanilline. De meeste synthetische vanilline wordt gemaakt uit de reststromen van hout/papier productie. In parfums vind je vanille veel in oriëntaalse parfums. Vanille ruikt zoet, balsemachtig, iets kruidig en zacht.


Vetiver

Vetiver is een gedroogde grassoort en ruikt dus naar gras - maar nét iets houtiger. Ook wekt het associaties op van aarde en zout, een soort zilte zee. Een populaire noot vanwege het warme en elegante karakter dat het aan parfums geeft.


Ylang-Ylang

Een Aziatische groenblijvende boom met geurende bloemen, waarvan de olie wordt gebruikt in dure bloemenparfums. Ylang-ylang ruikt bloemig, exotisch, zacht, beetje jasmijn-achtig, lijkt ook iets op de geur van narcis, kruidig en etherisch. In de natuur verspreiden de bloemen met name ‘s nachts een sterkere, betoverende geur, dit om de juiste nachtvlinders te lokken. De bloem is erg goed te combineren in parfums met andere bloemen. Het geeft elegantie, textuur en originaliteit aan een parfum.