Hero image skin

Blog

Parfum hack: mannenparfums die je als vrouw kan dragen

In de blogserie Parfum Hacks vertellen we al onze favoriete tips & tricks die jullie als parfumliefhebbers moeten weten! Parfum Hack #2 verbreekt alle regels binnen de wereld van parfum. Volgens ons moet je deze tip ooit in je leven geprobeerd hebben Het is namelijk dé ultieme hack om jouw persoonlijke 'parfum range' te verbreden We hebben het over...


Mannen parfums die je als vrouw kan dragen

Want waarom zou je je parfumkeuze slechts beperken tot je eigen gender? Jullie hebben vast eerder gehoord van unisex parfums: parfums die je zowel als man en als vrouw dragen kan. Unisex parfums zijn simpelweg geuren die niet verbonden zijn aan een gender, ze kunnen gedragen worden door iedereen. De rest wordt gelabeld als 'vrouwenparfum' of 'mannenparfum', maar eigenlijk zijn deze labels slechts richtlijnen. Natuurlijk zijn bepaalde vrouwenparfums heel zoet of bloemig, waardoor je ze eerder associeert met een vrouw. En vice versa zijn sommige mannenparfums te kruidig en mannelijk voor vrouwen. Maar er bestaan zeker mannenparfums die je als vrouw kan dragen!


Waarom zijn parfums gelabeld als mannelijk of vrouwelijk?

Het gebruik van parfum gaat honderden jaren terug in de tijd en al die jaren werd parfum nooit gelabeld als 'mannelijk' of 'vrouwelijk'. Totdat aan het einde van de 19e eeuw marketing zijn intrede maakte. De markt veranderde compleet en de toentertijd gedefinieerde rolverdeling tussen man en vrouw werd doorgevoerd in de presentatie van producten. Daarnaast was het rond die tijd voor het eerst mogelijk om synthetische parfumingrediënten te creëeren. Bloemige, zachte geurnoten werden voor het eerst gelabeld en op de markt gebracht als 'vrouwelijk.' Sindsdien worden parfums altijd bestempeld met een gender, tenzij ze unisex zijn.


Wat maakt een parfum mannelijk of vrouwelijk?

Of een parfum mannelijk of vrouwelijk is, wordt allereerst bepaald door hoe het parfumhuis het parfum op de markt brengt. In 'het Westen' zijn genderspecifieke parfums deels een cultureel fenomeen, deels gebaseerd op stereotypen. Kiezen Westerse parfumhuizen voor een roze fles met bloemige ingrediënten, zoals rozen, dan is de kans groot dat het parfum voor vrouwen op de markt gebracht is. In het Midden-Oosten daarentegen zijn het vaak mannen die rozen als parfumingrediënt dragen. Daarnaast is het ook individueel bepaald. Denk aan persoonlijke geur associaties; herinneringen verbonden aan geuren. Droeg jouw vader of opa vroeger een houtachtig parfum, dan zal je houtachtige parfums eerder voor mannen beschouwen.

image


Eigenlijk zijn mannen- en vrouwenparfums dus slechts een marketingtruc?

Ja en nee. Ja, marketing speelt een grote rol, maar sommige ingrediënten en geuren worden nou eenmaal door een meerendeel van de bevolking als mannelijk of vrouwelijk beschouwd. Daarnaast ontwikkelen ingrediënten zich per persoon anders op de huid en hormonen spelen hierbij een grote rol. Omdat mannelijke en vrouwelijke hormonen anders zijn, zal een parfum nooit hetzelfde ruiken op een mannelijke huid als op een vrouwelijke huid. Daarom zijn sommige parfums wel degelijk gemaakt voor een man of een vrouw, omdat de ingrediënten simpelweg slecht reageren op hormonen van het andere geslacht.


Hoe weet je welk mannenparfum je kan dragen als vrouw?

Dat bepaal je helemaal zelf. Laat je nooit tegenhouden door een label. Als jij een parfum lekker vindt ruiken, of het nu een mannenparfum of een vrouwenparfum is, dan draag je die. Probeer er op los en draag vooral waar jij gelukkig van wordt! Trekt een mannenparfum jou heel erg aan terwijl je een vrouw bent, dan is daar helemaal niks mis mee. Daarnaast is de kans veel kleiner dat een andere vrouw in hetzelfde parfum als jij rondloopt.

Wij hebben een selectie gemaakt van de lekkerste mannenparfums die je als vrouw kan dragen. Houd er wel rekening mee, dat mannenparfums over het algemeen krachtiger zijn. Schrikt dit jou totaal niet af, probeer dan eens...

Hero image skin

VAN GILS I FOR HIMVan Gils