Yvo van Regteren Altena, parfumexpert en oprichter van Amsterdams niche-parfumhuis ‘YVRA 1958’ deelt wekelijks feitjes over de wereld van de geuren.

Deze week een onderwerp waar niet iedereen even happy van zal worden: dierlijke grondstoffen.

“Darmuitscheidingen van een kat, hert of potvis in je favoriete geurtje? Heel normaal hoor”, aldus Yvo. “Het zal veel mensen doen laten walgen, maar het zijn toch echt de ingrediënten die je parfum de sensualiteit en diepte geven die het onweerstaanbaar maken.”

Dierlijke grondstoffen werden jarenlang op niet zo’n fijne manier verzameld, waarbij veel dieren op gruwelijke wijze stierven. Om die reden is het tegenwoordig ook verboden en worden deze in het laboratorium chemisch nagemaakt.

Yvo: “Grijze amber bijvoorbeeld, is een darmuitscheiding van potvissen. Het dobbert lang rond op het water waarna het aanspoelt op het strand en enkele maanden ligt te drogen op het strand. Je kunt je voorstellen dat dit een zeldzame grondstof is, het wordt nu dan ook vooral chemisch nagebootst.”

Muskus was oorspronkelijk de afscheiding die het mannelijke muskushert tijdens de bronsttijd sproeit om wijfjes mee te lokken. “Vanwege de hoge prijs (duurder dan goud) en het verbod op jacht om uitsterven te voorkomen, werd er in het lab gezocht naar alternatieven. In hele kleine hoeveelheid geeft dit complexiteit, warmte en sensualiteit aan het geheel.” Een muskusgeur is bijvoorbeeld ‘White Linen’ van Estee Lauder.

 

mei 29, 2017