Er zijn ontelbaar veel geurnoten die gebruikt worden als parfumingrediënten. Van rozen tot aan lavendel, van kaneel tot aan vanille, en zo kunnen we nog uren doorgaan. Geurnoten zoals deze herkennen de meesten: je weet in welke geurfamilie het ingrediënt thuis hoort (bloemen, kruiden, etc.) én waar het naar ruikt. Naast deze bekende geurnoten zijn er ook veel parfumingrediënten die minder voor de hand liggend zijn. Je hebt er wel eens van gehoord, maar waar het naar ruikt, is een raadsel. De naam zegt niet veel en je weet ook zo 1, 2, 3 niet waar de geurnoot precies afkomstig van is. Denk aan ozonisch, muskus, benzoïne... In de reeks 'Vage parfumingrediënten' lichten we telkens één vaag parfumingrediënt uit.

Sandelhout

Wat is sandelhout?

Sandelhout is afkomstig van de boom Santalum album die hoort bij de Santalaceae-plantenfamilie. Sandelhout is een populaire geurnoot in parfums vanwege zijn warme, houtachtige en rijke aroma. Het is één van de oudste houtsoorten die in parfums werd gebruikt. Daarnaast wordt het in grote delen van Azië al duizenden jaren gebruikt als wierook bij rituelen. De olie afkomstig van sandelhout wordt ook gebruikt als essentiële olie vanwege verschillende helende werkingen (o.a. ontspanning en ontstekingsremmend). Sandelhout is veelzijdig en populair, maar ook zeldzaam; dit maakt sandelhout een kostbaar parfumingrediënt.

Hoe wordt sandelhout omgezet tot parfumingrediënt?

Om de olie van sandelhout te verkrijgen, wordt gebruik gemaakt van stoom destillatie. Het hart van de boomstam en de wortels worden tot poeder vermalen en dan gedroogd. Vervolgens wordt het poeder gedestilleerd om een olie te verkrijgen. Het duurt minstens 30 jaar voordat de waardevolle kern in de stam goed is ontwikkeld. Tegenwoordig is sandelhout een beschermde houtsoort vanwege overkapping in de jaren '70. Daarom is het belangrijk dat sandelhout van duurzame en ethisch verantwoorde bronnen afkomstig is. Gelukkig zijn er inmiddels genoeg sustainable programma's opgezet. Daarnaast zijn er ook synthetische vervangers van waardige kwaliteit. De parfumingrediënten santalol en polysantol kunnen de geurnoot van sandelhout perfect nabootsen.

Hoe ruikt sandelhout?

Sandelhout als geurnoot ruikt warm en vol. Het ruikt houtachtig en is een beetje poederachtig; zacht, crèmig en smeuïg. Deze houtsoort ruikt zelfs melkachtig. Sandelhout geeft parfums diepte en warmte. Je vindt deze geurnoot bijna altijd in oriëntaalse parfums en dan als basisnoot. Dit omdat je de geur van sandelhout na een lange tijd nog heerlijk op je huid kan terugvinden. Daarnaast wordt sandelhout in de parfumerie gebruikt als fixatief, omdat het ervoor zorgt dat andere geurnoten niet snel verdampen.

Parfums met sandelhout

Probeer eens...

Voor hem: Le Galion - Sang Bleu

Voor haar: Van Gils - VAN GILS I For Her

Unisex: Parfums CIRO - Chevalier de la Nuit

augustus 06, 2021