Er zijn ontelbaar veel geurnoten die gebruikt worden als parfumingrediënten. Van rozen tot aan lavendel, van kaneel tot aan vanille, en zo kunnen we nog uren doorgaan. Geurnoten zoals deze herkennen de meesten: je weet in welke geurfamilie het ingrediënt thuis hoort (bloemen, kruiden, etc.) én waar het naar ruikt. Naast deze bekende geurnoten zijn er ook veel parfumingrediënten die minder voor de hand liggend zijn. Je hebt er wel eens van gehoord, maar waar het naar ruikt, is een raadsel. De naam zegt niet veel en je weet ook zo 1, 2, 3 niet waar de geurnoot precies afkomstig van is. Denk aan ozonisch, muskus, benzoïne... In de reeks 'Vage parfumingrediënten' lichten we telkens één vaag parfumingrediënt uit.

Osmanthus

Wat is Osmanthus?

Osmanthus is een struik die tussen de 3 en 12 meter hoog kan worden. De kleine delicate bloemetjes aan de takken van de struik kunnen wit, zilverachtig, geel of zonnig oranje van kleur zijn. Vooral de osmanthus soort Osmanthus Fragrans geeft een prachtige speciale geur af. Oorspronkelijk komt de osmanthus uit Azië; in China en Japan is de bloem erg populair. In deze twee landen worden de gedroogde bloemetjes ook als thee gedronken. In de Chinese geneeskunde worden aan osmanthus thee verschillende geneeskrachtige aspecten toegekend.

Hoe wordt Osmanthus omgezet tot parfumingrediënt?

Net zoals de meeste bloemsoorten, wordt de osmanthus bloem allereerst met stoom gedestilleerd. Door dit extractieproces wordt een kostbare olie verkregen. Deze olie is het pure geurextract van de osmanthus bloem.

Hoe ruikt Osmanthus?

In deze kleine bloem zit een ontzettend krachtige geur ingesloten. De osmanthus bloem is eeuwenlang bekend vanwege haar uitzonderlijke geur, wat zo rijk is dat het haarzelf "verspreidt over mijlen", zoals de Chinese schrijver Yang Wanli ooit schreef. Osmanthus ruikt delicaat, zacht en vol tegelijk. Bloemig met een onderlaag van rijpe perziken en abrikozen; deze plant ruikt fruitig en zijdezacht. De geur heeft ook wat weg van leer en rokerige thee met een viooltjes-achtige zoetheid.

Parfums met Osmanthus

Probeer eens...

Voor hem: Yvra - L'Essence de Distance

Voor haar: Abel - Pink Iris

Unisex: A.N Other - S/N 2020

juli 06, 2021