Elk parfum wordt opgebouwd uit verschillende geurnoten. Deze noten worden onderverdeeld in top-, hart- en basisnoten. Na het aanbrengen van je parfum zijn de topnoten de eerste noten die je ruikt. Het voornaamste doel van topnoten is om de aandacht te trekken. Ze vervliegen na enkele minuten.

Vervolgens komen de hartnoten naar voren, deze vormen de kern van het parfum. Basisnoten bepalen hoe en hoe lang je een parfum zult ruiken. Ook bieden ze een achtergrond waarop de hartnoten als het ware gewaardeerd kunnen worden. De meeste parfums hebben soortgelijke basisnoten (zoals amber, musk, sandelhout en/of vanille), omdat slechts een aantal noten lang genoeg op de huid blijven om als basisnoten te dienen.

Doordat parfums verschillende noten bevatten, kunnen ze worden onderverdeeld in geurfamilies. Het zogenaamde ‘fragrance wheel’ verklaart de relatie tussen aangeboren geurvoorkeuren en de geurfamilies. De geurfamilies worden hieronder beschreven. Doe de quiz en kom erachter welke geurfamilie het beste bij jou past!

Aromatic

Als schoon, ongecompliceerd en fris jou beschrijven en de combinatie van lavendel en andere kruiden zoals rozemarijn of basilicum met de warmte van hout je favoriete parfums zijn, dan zal je parfums van de Aromatic geurfamilie waarschijnlijk heerlijk vinden!  

Iconisch: 

Must try: 

Citrus

Als de geur van scherpe en sappige citroenen en mandarijnen je opbeuren en energie geven, dan zal je dol zijn op parfums uit de Citrus familie.

Iconisch:

Must try: 

Water

De geur van de frisse zee of natte lucht na een onweersbui… Als dit de geuren zijn waar je van houdt, dan zal je parfums in de geurfamilie Water geweldig vinden.

Iconisch: 

Must try: 

Green

Er gaat niets boven de geur van vers gemaaide gazons en gemalen groene bladeren, toch? Als jij dat ook vindt, dan zal je dol zijn op de parfums in de geurfamilie Green.

Iconisch:

Must try: 

Fruity

Zoet, sappig en eetbaar. Tropisch fruit, perziken, peren en een boomgaard vol frisse appels… Als deze heerlijke geuren je opwinden, dan zal je parfums in de familie Fruity geweldig vinden.

Iconisch: 

Must try: 

Floral

Kan je niet langs een bloemenwinkel lopen zonder te stoppen, je ogen te sluiten en diep adem te halen? Rozen, jasmijn, lelie en viooltjes… Als dit de geuren zijn waar je van wegdroomt, zoek dan naar parfums in de familie Floral.

Iconisch: 

Must try: 

 

Soft Floral

Zacht, poederachtig, zoet, muskachtig en romig. Als deze nostalgische geuren je terug in de tijd brengen, zal je dol zijn op parfums uit de Soft Floral familie.

Iconisch: 

Must try: 

Floral Oriental

Bloemig zoals oranjebloesem, zoet en subtiel kruidig met wierook en amber… Als dit de geuren zijn die bij jou passen, dan zal je dol zijn op parfums uit de Floral Oriental familie.

Iconisch: 

Must try: 

Soft Oriental

Soepele anjer, wierook en warme kruiden… Als deze zachte, maar sensuele tonen je aanspreken, dan zal je parfums uit de Soft Oriental familie geweldig vinden.

Iconisch: 

Olympea

Must try:  

Oriental

Vanille, musk, kaneel en kardemom… Luxurieus, zoet en warm. Als je je aangetrokken voelt tot deze sensuele tonen, dan zal je dol zijn op parfums uit de Oriental familie.

Iconisch: 

Good Girl

Must try:

Vanille Coco

Woody Oriental

Neem een gezonde dosis patchouli en sandelhout, voeg een scheutje kruiden toe en misschien iets dat zoet genoeg is om te eten… Als dit klinkt als wat je wil ruiken, dan zal je dol zijn op parfums uit de Woody Oriental familie.

Iconisch:

Tom Ford - Black OrchidJoop! Homme

Must try: 

Angelo di Fiume

Woods

Cederhout, sandelhout en vetiver, rauw en eenvoudig. Vers geschuurde vloeren en zaagsel… Als dit de tonen zijn waar jij blij van wordt, dan zal je dol zijn op parfums uit de familie Woods.

Iconisch:

Must try: 

Mossy Woods

Als het traditionele geuren zijn met zoete, zachte, soms aardachtige, houtachtige en bemoste tonen die je inspireren, dan zal je parfums uit de geurfamilie Mossy Woods geweldig vinden.

Iconisch: 

Must try: 

Dry Woods

De rokerigheid van smeulend steenkool en de onmiskenbare leerachtige geur van nieuwe schoenen. Als deze geuren jouw stijl bepalen, dan zal je dol zijn op parfums uit de familie Dry Woods.

Iconisch:

 

Must try: 

Heb jij de quiz al gedaan om erachter te komen welke geurfamilie het beste bij  jou past?

Bron: Fragrances of The World. Fragrances of the World, opgericht door de geurexpert en auteur Michael Edwards in 1983, is de grootste gids voor parfumclassificatie ever.

november 22, 2019