Wat is het?

Iso-E Super is een modern ingrediënt gebruikt in parfums. Deze wonderlijke naam is de handelsnaam voor een synthetische geurstof en is van het parfumhuis IFF (een van ’s werelds grootste producenten van geur- en smaakstoffen).

Gelukkig bestaat deze relatief korte handelsnaam, anders hadden we dit veel toegepaste parfum ingrediënt steeds moeten benoemen met zijn volledige chemische naam: “7-acetyl-1,2,3,4,5,6,7,8-octahydro-1,1,6,7-tetramethyl naphthalene” oftewel “1-(1,2,3,4,5,6,7,8-Octahydro-2,3,8,8-tetramethyl-2- naphthalenyl)-ethan-1-one” ;-) Voor de (chemische) liefhebbers onder ons, de molecuul formule is C16H26O. 

"Op de huid en in combinatie met andere ingrediënten, ontvouwt het zich in alle volheid."

Hoe ruikt het?

Iso-E Super heeft een sandelhout-achtig/cederhout-achtige geur, zacht en subtiel. Het wordt door IFF omschreven als “zacht, houtachtig, amber en fluweel”. 

Op een geurstrookje komt Iso-E Super niet goed tot zijn recht, maar op de huid en in combinatie met andere ingrediënten, ontvouwt het zich in alle volheid. 

Hoe wordt het gebruikt?

Iso-E Super wordt al tientallen jaren gebruikt in parfums maar ook in shampoo, deodorants en huishoudelijke producten, zoals wasmiddelen. 

Musks, bloemen en hout-akkoorden laten zich goed combineren met Iso-E Super. Zelfs fruit-akkoorden krijgen extra diepte door dit geliefde ingrediënt bij parfumeurs.

Door de lange houdbaarheid op de huid en ‘diffusion’, is het een geliefd element in de palet van parfumeurs, met name de minimalisten zoals Jean-Claude Elena en Zarko Ahlman.

Parfum met Iso-E Super

De parfums Escentric Molecules werden in 2006, toen ze voor het eerst op de markt kwamen, van de ene dag op de andere een absoluut wereldfenomeen.  Escentric Molecules viert de parfumerie als de kunst van de chemie. Het aroma molecule Iso-E Super, dat een sleutelingrediënt in deze nichesparfum is, werd al in 1973 in de laboratoria vervaardigd. Het werd echter in de parfumerie veronachtzaamd, totdat de Berlijnse parfumeur Geza Schön het als eerste isoleerde. Hij creëerde twee parfums – Escentric Molecules Molecule 01 en Escentric Molecules Molecule 02 – die door dit zeer bijzondere geurelement met elkaar verbonden worden.

Bron: Perfume Lounge 

juni 06, 2019