Je wilt natuurlijk zo lang mogelijk genieten van je mooie parfums, dus hoe bewaar je ze op de beste manier?

Het antwoord is kort en simpel: donker, koel en goed afgesloten. Je parfums en geurende producten hebben namelijk 3 vijanden die de levensduur kunnen bedreigen: licht, temperatuur en vreemd genoeg: je eigen huid.

Parfum kan niet goed tegen licht

Door licht kunnen bestanddelen aangetast worden en minder sterk of zelfs slecht gaan ruiken. In een kast of een andere plek waar het de meeste tijd donker is, komt de kwaliteit ten goede. 

Bewaar parfum op koele plekken

Hoge temperaturen en warmte schommelingen zijn de tweede vijand voor de kwaliteit van parfums. Warmte versnelt het verouderingsproces. Je travelspray in de koelkast zetten is wellicht niet zo praktisch en een kelder heeft niet iedereen tot zijn beschikking. Beide plaatsen zijn echter wel perfecte bewaarplekken. De parfums gewoon in een dichte kast in een relatief koele slaapkamer bewaren is wat makkelijker. Plekken waar je in ieder geval jouw parfums niet moet bewaren wil je ze lang goedhouden: vol in de zon en warme badkamers. 

Huidvriendelijk?

 Als je parfum met je vingertoppen of huid in het algemeen in contact komt, zullen je huidvetten in je parfum komen. Dit kan de afbraak van je parfum helaas ook versnellen. Probeer dit dan ook zoveel mogelijk te vermijden. Mocht dit niet lukken (zoals bij een parfum solid of parfumolie), zorg steeds voor droge schone vingertoppen.

Ouder worden is een onderdeel van het leven

 Hoe weet je of parfum niet goed meer is? Je kunt vaak aan de kleur van de vloeistof zien of je parfum te oud of niet goed bewaard is. De kleur kan veranderen, meestal wordt het donkerder. Heel soms komt het een parfum overigens ook ten goede en is een ouder parfum juist dieper en intenser geworden. Hier is dan sprake van positief verouderen, het ‘rijpen’ van een parfum (zoals een goede wijn).

Maar de allerbeste tip: Geniet van je parfum en gebruik het vaak. Dan worden ze zeker niet te oud!

 

mei 08, 2019