Als we denken aan een kruidig parfum, zullen de meeste mensen een ander beeld voor ogen hebben. Een kruidig parfum kan namelijk allerlei verschillende associaties oproepen. De een denkt aan een warm parfum met oriëntaalse geurnoten en pittige specerijen. De ander denkt aan een fris kruidig parfum met aromatische ingrediënten en groene kruiden. Al deze associaties kloppen, want er zijn heel veel geurnoten die een parfum kruidig maken. Daarom wordt er in de wereld van parfum onderscheid gemaakt tussen verschillende soorten kruidige parfums. Op welke manier deze soorten van elkaar verschillen, kom je te weten in deze blog!

Wat maakt een parfum kruidig?

Ieder parfum is opgebouwd in drie lagen: de top-, hart- en basisnoten. Door de verschillende ingrediënten in een parfum uit te werken in lagen, ontstaat er een unieke geurcompositie. Deze compositie is beslissend voor hoe de geurnoten zich ontwikkelen na het opspuiten. Het hart is het belangrijkste deel van een parfum.  Dit komt omdat de hartnoten ongeveer 2 tot 8 uur lang aanhouden na het opspuiten van een parfum. De hartnoten zijn dus het meest bepalend voor het karakter van een parfum. Bestaat het hart uit voornamelijk kruidige geurnoten? Dan kan een parfum behoren tot de kruidige geurfamilie.

Welke kruidige geurnoten bestaan er?

Er bestaan verschillende kruiden die worden gebruikt als geurnoot in een parfum. Oriëntaals kruidige parfums bestaan uit geurnoten afkomstig van specerijen. Denk aan kaneel, peper, kruidnagel, koriander en gember. Oriëntaals kruidige parfums zijn warm kruidig en hebben een sensueler karakter dan houtachtig kruidige parfums. Houtachtig kruidige parfums zijn zacht kruidig. Ze hebben een warm, puur en mysterieus karakter en worden naast kruiden verrijkt met ingrediënten als sandelhout, cederhout en musk. Dan bestaan er ook nog aromatische kruiden, vaak gebruikt in fris kruidige parfums. Deze parfums worden verrijkt met verse groene kruiden, zoals salie, rozemarijn, lavendel en komijn. In fris kruidige parfums worden de aromatische kruiden vaak gecombineerd met frisse citrusachtige geurnoten. 

Onze favoriete kruidige parfums

Voor haar: Tom Ford - Black Orchid EdP

Black Orchid is een warm kruidig parfum voor haar. De oriëntaalse kruiden gemixt met bloemige geurnoten creëeren een prachtige geurcompositie. Het warme karakter wordt gecreëerd door eetbare specerijen, zoals vanille. Black Orchid is voor de liefhebber van zoet, warm en kruidig. Overigens ook zeer geliefd bij mannen.

Voor hem: Carolina Herrera - 212 Vip Black

212 Vip Black is een zacht kruidig parfum voor hem. Een kruidige opening met aromatische munt en oriëntaalse peper. Een subtiele hint van gember en een zachte houtachtige basis. Dit is een krachtig parfum zonder overheersend kruidig te zijn.

Unisex: AER - ACCORD No. 04 CEDAR

ACCORD No. 04 CEDAR is het perfecte voorbeeld van een fris kruidig parfum. Lavendel, gemberwortel en jeneverbes zijn aromatische kruidige geurnoten die zorgen voor een groen en fris karakter. Heerlijk in combinatie met frisse bergamot en warm cederhout.

september 15, 2021