Natuurlijk wil je ook volop van parfum genieten in de zomer. Er is namelijk niks  lekkerder dan een geur die je volop de zomer laat beleven! Zoals wanneer je zonnebrand ruikt en je meteen weer op die vakantie terug bent. Of juist parfums te dragen die je verfrissen en koelte brengen op warme dagen als het wat broeierig aanvoelt.

'Je parfum kan je het beste sprayen op plaatsen die weinig zon zien' 

Tegelijkertijd kan de UV straling van de zon in combinatie met parfums je huid irriteren. Wij geven tips over hoe je optimaal en veilig in de zon kunt genieten van jouw parfum. 

Wat is belangrijk om te weten?

Als je vol de zon in gaat, zoals op het strand of een zonovergoten terras, ben dan terughoudend met parfumgebruik. Zeker op die delen van de huid die direct en vol blootgesteld zijn aan zonlicht. Bepaalde ingrediënten die ook in sommige parfums worden gebruikt, kunnen namelijk een overgevoeligheid veroorzaken voor UV licht en pigmentvlekken geven. Vooral etherische olie uit lavendel en citrusvruchten kunnen irritatie veroorzaken. 

Hoe gebruik je parfum veilig?

Als je wilt genieten van je parfum in de zomer, kun je parfum het beste op plaatsen sprayen die weinig zon zien, bijvoorbeeld onder je kleding of onder je lange haar. Maar denk ook eens aan je shawl, handdoek, ín je haar of op kleding. Wees wel voorzichtig bij delicate stoffen als zijde en bij niet kleurechte stoffen: parfums kunnen hier vlekken veroorzaken. Op deze manier kun je genieten van je favoriete geur, terwijl je geniet in de zon!

Kan ik parfum dragen als ik de zon in ga? 

In combinatie met zon kunnen sommige parfums een (allergische) reactie veroorzaken. Iedere huid is uniek en het kan zo zijn dat je gevoelig bent voor een bepaalde stof in parfums en in combinatie met UV-stralen komt deze tot uiting. Deze reactie treedt meestal 24 tot 48 uur na de zon blootstelling op. 
Los van de oorzaak, ga uit de zon als je huid vreemd reageert zoals bijvoorbeeld uitslag, jeuk of erg snelle verbranding en raadpleeg eventueel je huisarts. 

Bron: Nederlandse Cosmetica Vereniging & Perfumelounge

juni 24, 2019