Citrus fruity, citrus fruitig... Een zeer geliefde sub-geurnoot in parfums, voor zowel mannen als vrouwen, met een zonnig en zoetsappig karakter. Het verwijst naar de kenmerkende geur van parfum ingrediënten zoals citrusvruchten en fruitsoorten. Denk aan zure citroen, bittere grapefruit, zoete sinaasappel, kruidige bergamot, maar ook sappige perzik, frisse appel en aromatische vijg. Benieuwd naar wat sub-geurnoten eigenlijk zijn? Of ben je benieuwd naar de meest geliefde parfums met een Citrus Fruity sub-geurnoot? Laat ons je de verfijnde termen en kennis van de wereld van parfumerie toelichten!

Een sub-geurnoot: what's that?

In de wereld van parfums zijn er veel termen om te omschrijven hoe een parfum ruikt. Een parfum is opgebouwd uit verschillende ingrediënten, zoals bijvoorbeeld rozen of eikenhout. Deze ingrediënten bepalen hoe een parfum ruikt, maar het karakter van een parfum wordt met de volgende termen omschreven:

Allereerst heb je de 4 overkoepelende geurfamilies: Houtachtig (woody), Fris (fresh), Bloemig (floral) en Oriëntaals (oriental). Lees hier wat jouw geurfamilie is. Elk parfum behoort tot één van deze geurfamilies. Al deze geurfamilies worden onderscheiden in sub-geurfamilies, zoals bijvoorbeeld droog hout onder Houtachtig en zacht bloemig onder Bloemig. Door parfums in te delen in deze (sub)-geurfamilies, kan je parfums van elkaar onderscheiden. Daarnaast heeft ieder parfum ook geurnoten en sub-geurnoten, deze omschrijven de kenmerkende geur van het parfum. De verschillende geurnoten zijn: klassiek, crisp, fris en rijk. Sub-geurnoten zijn bijvoorbeeld witte bloemen, gourmand en citrus fruity.

Het zomerse en zoete karakter van Citrus-Fruity

Parfums met de sub-geurnoot Citrus-Fruity zullen citrusvruchten en fruitsoorten als ingrediënten hebben. Citrusvruchten zorgen voor een verfrissende kwaliteit voor parfums. Ze worden vaak gebruikt in de topnoten van een parfum, die onze neus met plezier prikkelen als een parfum net is opgespoten. Citrusakkoorden zuiveren de geest en voelen zonnig en optimistisch aan. Ze geven een sfeer van gemakkelijke elegantie en schoonheid. Vooral bergamot is een essentieel onderdeel van de klassieke Eau de Cologne-formule. Citrusvruchten zijn een klassiek metgezel van andere fruitsoorten. Deze combinatie zorgt voor een zomerse, vaak wat zoetere geur.

Onze favorieten: voor haar


Dolce & Gabbana - Light Blue (probeer hier)


Narciso Rodriquez - For Her EdP (probeer hier)


Hermès - Eau de Merveilles (probeer hier)

Onze favorieten: voor hem én haar


Neela Vermeire Créations - Ashoka (probeer hier)


Escentrics Molecules - Escentric 01 (probeer hier)


Room 1015 - Yesterday (probeer hier)

mei 15, 2020