De parfumindustrie wordt steeds groener. Maar wat betekent dit precies? Als we het hebben over ‘groene’ parfums, bedoelen we niet alleen parfums met uit de groene geurfamilie met geurnoten afkomstig van bijvoorbeeld grassoorten. In dit geval spreken we over de parfums die milieubewust, natuurlijk, cruelty-free en vegan zijn. Ook wel ‘clean’ parfums genoemd, omdat ze ethisch verantwoord verkregen worden. In dit artikel kom je alles te weten over natuurlijke, vegan en cruelty-free parfums en hoe jij jouw steentje bij kan dragen aan het milieu door te kiezen voor een van deze varianten.

Cruelty-free, vegan of natuurlijk?

Tegenwoordig bestaan er veel parfums met één of meer van de volgende labels: cruelty-free, vegan of natuurlijk. Deze drie termen zijn erg belangrijk bij het kiezen van jouw groene parfum. Want hoewel de drie labels veel met elkaar gemeen hebben, betekenen ze lang niet hetzelfde.

Vegan

Vegan parfums bevatten geen enkele geurnoot van dierlijke oorsprong. Er bestaan bepaalde afscheidingen van katten, bevers, potvissen en herten die decennialang verstopt zaten in de meest luxueuze parfums (de originele Chanel No. 5 bevatte bijvoorbeeld walvissensperma). Deze geurnoten gaven een parfum een warm, 'dierlijk' en sensueel karakter. Tegenwoordig zijn heel wat van deze dierlijke bestanddelen bij wet verboden en gebruiken parfumeurs de synthetische varianten. Toch ben je nooit helemaal zeker van de oorsprong van de geurnoten, want een merk is niet verplicht om de hele ingrediëntenlijst toe te lichten. Volg jij een strikt veganistisch dieet of schrikken deze dierlijke stoffen je af? Kijk dan voortaan goed of jouw favoriete parfum over een vegan label beschikt.

Probeer eens: CRA-YON - Passport Amour

Cruelty-Free

Cruelty-Free betekent dat een parfum niet getest is op dieren. Hoewel de meeste parfums tegenwoordig vegan zijn, worden lang niet alle parfums niet op dieren getest. Vooral bij grootschalige parfumhuizen is het testen op dieren nog steeds gedoogd. Meestal weet je pas zeker of een merk aan deze eisen voldoet als het een ‘cruelty-free’-label heeft, of hier openlijk over communiceert. Onze tip: kies voor kleinschalige parfumhuizen, zoals de meeste nichemerken.

Probeer eens: A.N Other - FL/18

Natuurlijk

Een parfum kan cruelty-free en vegan zijn zonder onder de natuurlijke categorie te vallen. 'Natuurlijk' slaat in dit geval op het mijden van synthetische ingrediënten. Dit leek een lange tijd niet voor mogelijk gehouden in de parfumwereld. Het zijn namelijk net die synthetische ingrediënten die de dierlijke componenten met succes vervangen, maar ook zorgen dat een geur lang blijft hangen. Sommige van deze synthetische ingrediënten zijn echter erg schadelijk voor mens en milieu, omdat ze allergische reacties kunnen veroorzaken of een lage biologische afbreekbaarheid hebben. Toch zijn niet alle synthetische ingrediënten slecht, terwijl natuurlijke ingrediënten niet altijd beter zijn. Zie het dus eerder als een persoonlijke keuze en doe eens research naar de specifieke ingrediënten van een parfum.

Probeer eens: MADE in PIGALLE - Marie No. 3

juli 06, 2021