Hero image skin

Brand interview: M.Micallef

We houden van Zuid-Frankrijk om haar vele wonderen; de idyllische kustlijn, de bergen en natuurlijk haar hoofdstad van parfums. Grasse is een stad die als geen ander met haar parfum kunsten pronkt. Een van deze parfumhuizen heeft zich onlangs aangesloten aan onze collectie parfums. M.Micallef is een van de meest artistieke parfum merken ter wereld.

Zoals bij de meeste parfumhuizen, was M.Micallef niet het eerste project dat de oprichters ondernamen. Voordat het duo elkaar ontmoetten, hadden ze een bloeiende carrière buiten de wereld van parfum.

"Martine heeft altijd in de schoonheidswereld gezeten en haar eigen schoonheidssalons in de Franse Riviera gemanaged, en ik was bankier", legt Geoffrey uit.

“We hebben elkaar ontmoet in 1992.” Maar het zou nog een paar jaar duren voordat het paar hun passie voor parfum ontdekte.

"Ik adviseerde kleine bedrijven over hoe ze met banken konden praten om een financiering rond te krijgen. Op een dag in 1993 belde een (parfum)lab in Grasse mij. Ik ging naar ze toe en deed m’n werk, maar tussen de vergaderingen door sloop ik naar de parfumerie afdeling. Daar heb ik veel tijd doorgebracht. Uiteindelijk schoot er een idee door mijn hoofd..."

Before he could tell what was happening, Geoffrey was returning home with piles of perfume samples. It soon became a daily ritual for them both, smelling and discussing as the light faded.

"Ik nam wel eens samples mee naar huis om met Martine te ruiken en bespreken. Tijdens deze avonden praten ontwikkelden we allebei een passie voor een parfum business. Op één avond zei Martine: waarom gaan we niet iets met parfum doen?"

Dat was het moment waarop het duo zich vestigde op hun eigen nieuwe principe: de werelden van kunst en parfum samenbrengen.

image

"We hadden meteen een naam voor het bedrijf. Ik heb Martine al vroeg in onze relatie gezegd dat haar naam een internationaal merk zou kunnen worden."

De eerste paar jaren dat Martine en Geoffrey een shop begonnen gingen langzaam. De kelder onder hun huis in Cannes was het eerste kantoor van M. Micallef, met een assistent als hun eerste officiële werknemer.

"De assistent vulde de flessen. Martine was de hele nacht kristallen flessen aan het ontwerpen. Het was mijn taak om het te gaan verkopen."

In het begin stuitte Geoffrey op veel weerstand vanuit de industrie. De parfumhuizen en distributeurs hadden nog nooit van M.Micallef gehoord en wilden geen risico nemen. Maar uiteindelijk kwam er een doorbraak.

"Met veel passie en het blijven geloven in ons eigen merk hebben we alle obstakels overwonnen. Een grote sprong kwam toen we voor het eerst deelnamen aan de parfumbeurs van Bologna in Italië. Daar kregen we eindelijk de eerste gekke mensen te pakken die M. Micallef wilden opnemen."

image

Sinds deze noodlottige ervaring in het binnenland van Italië, is M.Micallef steeds sterker geworden, heeft het zijn publiek gevonden en is het de lucht ingeschoten. Emirates Airlines verkoopt nu een deel van de collectie aan boord. Maar zelfs met internationaal succes blijft het merk trouw aan zijn niche karakter. En in tegenstelling tot veel andere merken, heeft M.Micallef alles vermeden dat haar product zou kunnen afzwakken.

"Tegenwoordig is er veel concurrentie. Maar we hebben besloten trouw te blijven aan het DNA van ons merk. We komen niet in de verleiding om ons concept te veranderen omdat het uniek is, en de mensen die onze parfums willen zijn erg gevoelig voor kunst, vooral in landen die vergelijkbare educatie hebben (als Frankrijk) of een vergelijkbare cultuur delen. Daarom hebben we ervoor gekozen om een familiebedrijf te blijven; we hebben investeringen vaak afgewezen. We willen doorgaan op onze eigen weg." legt Martine uit.

Mocht je de parfums van M.Micallef willen proberen, drie parfums uit hun collectie kun jij toevoegen aan je parfumkalender!

Hero image skin

Ylang in GoldM. Micallef